Coraz bardziej alarmujące wieści dotyczące postępującej degradacji środowiska sprawiają, że selektywna zbiórka odpadów jest obecnie ważniejsza niż kiedykolwiek wcześniej. By jednak segregować śmieci we właściwy sposób, należy wiedzieć, na jakie frakcje je dzielimy i gdzie należy je wyrzucać.
Jak prawidłowo segregować odpady roku
Od 1 lipca 2017 roku w całej Polsce obowiązuje WSSO, czyli Wspólny System Segregacji Odpadów. Zgodnie z jego wytycznymi konieczne jest oddzielanie surowców od śmieci niezdatnych do przetworzenia. Dzięki temu możliwy jest odbiór surowców wtórnych i przywrócenie ich do obiegu zamkniętego.
Odpady dzielimy na 5 podstawowych frakcji. Są to:
- Szkło – składowane w zielonym koszu. Do tej frakcji zaliczamy wszelkiego rodzaju szklane butelki i słoiki, również te po oleju roślinnym. Do tego kosza należy również wrzucać szklane opakowania po kosmetykach, o ile nie są trwale zespolone z elementami wykonanymi z innych materiałów. Pamiętajmy jednak, że nie wolno wrzucać tu np. szkła żaroodpornego ani zabrudzonego.
- Papier – do niebieskiego kosza wkładamy opakowania kartonowe i tekturowe, czasopisma i gazety, katalogi i ulotki, a także książki, zeszyty, zadrukowany papier, papierowe torby oraz papier do pakowania. Pamiętajmy jednak, że nie należy umieszczać tu okładek książek, papieru pokrytego folią lub innym tworzywem sztucznym, paragonów ani zużytych chusteczek czy ręczników papierowych. Nie wolno wrzucać tu również zabrudzonych frakcji.
- Metale i tworzywa sztuczne – należy wkładać je do żółtego kosza. Umieszczamy w nim plastikowe butelki (przed wrzuceniem należy je odkręcić i zgnieść), nakrętki, kapsle i pokrywki do słoików, opakowania plastikowe i wielomateriałowe (np. kartony po sokach), foliowe i plastikowe torby, puszki po konserwach i napojach, folię aluminiową oraz metale kolorowe.
- Odpady biologiczne – wkładane do brązowego kosza. Należy do niego wrzucać resztki warzyw i owoców (np. obierki czy gniazda nasienne), fusy i skorupki jajek, trawę, liście i gałęzie, resztki jedzenia, niemalowane i nieimpregnowane drewno, a także korę i trociny. Nie wolno jednak umieszczać tu kości i odchodów zwierząt, popiołu ani oleju jadalnego.
- Odpady zmieszane – należy umieszczać je w czarnym koszu. Tu powinny wylądować kości, mięso i inne resztki jedzenia pochodzenia zwierzęcego, w tym ser, jajka i pozostały nabiał. Należy tu również umieszczać olej jadalny, zatłuszczone opakowania, a także zużyte podpaski, papierowe ręczniki, chusteczki, pieluchy i inne tego typu produkty. Ponadto powinno się wrzucać tu wyroby z futra i skóry oraz zużyte lub zniszczone ubrania, obuwie, naczynia i szklanki. Wylądują tu również żwirek i odchody zwierzęce, zużyte gąbki i ścierki, niedopałki czy torebki po herbacie.
Zdarza się, że w niektórych gminach wprowadza się również osobne pojemniki na szkło białe i kolorowe lub szary kontener na odpady zielone, takie jak np. trawa i liście.